foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Nauczyciel nie może być bezkrytycznym naśladowcą cudzych wzorów i wskazówek, lecz zawsze żywym twórcą.

Zespół Szkół Opole

W czerwcu 2015 r. po wymaganym okresie przygotowawczym nasza placówka została przyjęta do Opolskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Przez 2 lata realizowane będą zadania zgodnie z programem opracowanym w okresie kandydowania. Za nami rok intensywnych działań, zachęcających do  aktywności fizycznej pod hasłem: „ruch - nawyk na całe życie”.
W roku szkolnym 2016/2017 promujemy zdrowie poprzez wdrażanie prawidłowych zasad żywienia: „wiedzieć co, kiedy, ile”.
Celem działań jest utrwalenie prawidłowych wzorców żywieniowych wśród uczniów oraz podniesienie  świadomości rodziców w zakresie zrównoważonej diety.
Dnia 13 czerwca w naszej szkole miał miejsce Dzień Aktywności Fizycznej i Zdrowego Żywienia  będący jednocześnie podsumowaniem działań w Programie Szkoła Promująca Zdrowie. 
Prozdrowotnej aktywności ruchowej można było doświadczyć w sali gimnastyki korekcyjnej, gdzie Pani Agnieszka przygotowała dla każdego Kolorową gimnastykę, czyli zadania ruchowe pełne wrażeń. W sali sensorycznej u Pani Izy uczniowie mogli sprawdzić własne zmysły m.in. dotyku, węchu i smaku. Z zawiązanymi oczami, poprzez dotyk lub smak należało odgadnąć nazwy owoców i warzyw. Zmysł węchu był pomocny do odgadnięcia nazw różnych przypraw. Na koniec każdy chętny mógł ulepić z plasteliny własny owoc lub warzywo. Na podsumowanie każdy, kto przyczynił się do promocji zdrowia w naszym siedlisku i „przyłożył rękę” do zdobycia certyfikatu, odrysował swoją dłoń, ozdobił ją według własnego pomysłu i przykleił na wspólnym plakacie. Dzieci i dorośli z wielkim zaangażowaniem ozdabiali swoje prace, prześcigając się pomysłowością i oryginalnością. Efekt oceńcie sami.
 
A to było tak:
Goście pięknie dopisali i w zabawie udział brali.
Promocja zdrowia nam się udała – nawet pogoda się postarała.
Dzień Dziecka to w naszym siedlisku zawsze wielkie wydarzenie.  Jesteśmy razem, wesoło zażywając ruchu i delektując się zdrowymi przekąskami ( w tym roku było bardzo surowo: warzywnie – owocowo).  Na nasze zaproszenie odpowiedzieli wyczekiwani  od rana Goście: Rodzice uczniów, którzy ochoczo stawili czoła festynowym zmaganiom, p. Agnieszka Skrzydelska - Wojewódzki Koordynator SzPZ, która towarzyszyła nam podczas kulinarnych warsztatów oraz  p. Żaneta Kobylańska, która dała pokaz ZUMBY, porywając wszystkich do tańca. Ciekawy program zachęcał do różnych form aktywności i każdy znalazł coś dla siebie: ćwiczenia V. Sherborne, zdobywanie sprawności, uprawniające do udziału w loterii fantowej, wyścigi na wesoło i gra terenowa „Poszukiwacze przygód”. Zwieńczeniem tej wspólnej zabawy było ułożenie festynowego  hasła: „razem, zdrowo, wesoło” oraz losowanie nagród głównych, które w tym roku trafiły do Kamili i Jacka. Ten bogaty w wydarzenia dzień zakończyliśmy wspólną  fotografią, obiadem i długo wyczekiwaną dyskoteką.

   Zobacz pozostałe zdjęcia Szkolny Festyn Rodzinny- 1 czerwca 2017 r.

Tegoroczny konkurs „Pory roku w obiektywie” poświęcony był owocom. Wyłonienie zwycięzców okazało się nie lada wyzwaniem, ponieważ  poziom przedstawionych dokonań fotograficznych był bardzo wysoki.  Uczestnicy wykazali się  umiejętnością  dostrzegania wyjątkowej różnorodności owoców oraz sztuką prezentacji ich naturalnego piękna. Ostatecznie zwyciężyły jabłka, a fotograficzny lider otrzymał w nagrodę namiot. Za kolejne miejsca na podium, uczestnicy zdobyli plecak  i piórnik. Zachęcamy do podziwiania zdjęć w konkursowej galerii  i oczywiście do konsumpcji owoców.
View the embedded image gallery online at:
http://zssopole.hekko24.pl/index.php/szprzd#sigFreeId4b258f1157
„Wiem, co jem” – to hasło tegorocznego Konkursu Przyrodniczego, przygotowanego po raz kolejny przez p. Agatę. Tym razem w zmaganiach konkursowych uczestniczyło najmłodsze pokolenie naszego Siedliska. Podstawą wszystkich działań  była piramida zdrowego żywienia. Na rozgrzewkę zaserwowano zagadki zmysłowe, które angażując dotyk, węch i smak  ułatwiały rozpoznawanie i nazywanie różnych produktów spożywczych. Bardzo młodzi zawodnicy  świetnie poradzili sobie z wyborem zdrowej żywności i potrafili wskazać produkty mniej pożądane w codziennej diecie. Największą atrakcją było przygotowanie kanapki według podanego wzoru, co wymagało sporych umiejętności praktycznych i wyjątkowej koncentracji. Z wielkim zaangażowaniem wykonano także owocowo – warzywne  prace  z plasteliny. Zwieńczeniem tego zdrowego spotkania było wyłonienie zwycięzcy  i wręczenie nagród. Konkurs pokazał, że nawet najmłodsi uczniowie wiedzą co, kiedy ile jeść, aby zachować zdrowie.
W koncepcji tego szkolnego wydarzenia mieszczą się założenia Szkoły Promującej Zdrowie: propagowanie zrównoważonej diety, integracja siedliska, ale też zachęta do aktywności ruchowej. Dzień ten był wyjątkowy, bo adresowany także do środowiska lokalnego  i rodziców. Stanowił zachętę do odwiedzin  naszego Siedliska,  jako Dzień Otwarty Szkoły. Była to więc doskonała okazja do  prezentacji pomysłów na promocję zdrowego stylu życia. Bogaty scenariusz przewidywał: edukacyjna część artystyczną „od ziarenka  do bochenka” oraz warsztaty kulinarne i plastyczne. W atmosferze twórczej zabawy „wypieczono” chleb i wyczarowano dietetyczne pasty. W działania chętnie zaangażowali się  uczniowie, pracownicy szkoły i obecni goście.
Dnia 5 kwietnia 2017 roku odbyła się w naszej szkole kolejna w tym roku szkolnym impreza promująca zdrowe odżywianie. Działając zgodnie z koncepcją Szkół  Promujących Zdrowie zaangażowaliśmy w nasze działania pracowników administracji: Panie z działu księgowości, Panią Kadrową, Panią Sekretarz oraz Pana Kierownika Administracyjnego, a także gotujące nam pyszne obiady Panie Kucharki. Przedstawili oni w żartobliwy sposób wiersz Jana Brzechwy, pt. „Na straganie” z wykorzystaniem naturalnych rekwizytów. Zebranym uczniom oraz nauczycielom bardzo spodobała się pełna humoru interpretacja. 
 
Talerz zdrowia dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Uczniowie z klas SP (IIb, IIIa, IIIb) i PG (IB) spotkali się na warsztatach dotyczących zasad prawidłowego odżywiania się. Przygotowane zadania i zabawy mobilizowały naszych uczniów do szukania prawidłowych odpowiedzi na ważne pytania: Jak zdrowo żyć? Które produkty należą do zdrowej żywności i powinny znaleźć się na naszym talerzu? Jak ważna jest dla nas woda? Ile wody powinniśmy wypijać w ciągu dnia?
Na zakończenie warsztatów każdy uczestnik wykonał pracę plastyczną dotycząca zdrowej żywności.   
View the embedded image gallery online at:
http://zssopole.hekko24.pl/index.php/szprzd#sigFreeId62e078b248

 Konserwacja żywności to różne sposoby przetwarzania i przechowywania żywności, których celem jest wydłużenie jej trwałości. Głównym czynnikiem powodującym psucie się żywności są mikroorganizmy, zabiegi konserwacyjne mają więc na celu uniemożliwienie im wzrostu i rozwoju w konserwowanym materiale i taką zmianę właściwości chemicznych żywności, lub takie jej opakowanie i zamknięcie, które ograniczyłoby ich przyszły rozwój. Aby dokładnie przedstawić techniki konserwacji żywności klasa III B SPdP przygotowała plansze poglądową, na której zostały i umieszczone opisy podstawowych technik konserwacji, jak również opis prawidłowego przechowywania żywności.

 

W dniu 30 marca 2017r. uczniowie szkoły podstawowej przy ul. Ks. Opolskich 21 brali udział w warsztatach pod nazwą„Zdrowe zboża”. Uczniowie w trakcie zajęć dowiedzieli się skąd się biorą zboża, jakie mają właściwości dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu oraz jakie jest zastosowanie produktów zbożowych w gastronomi. Zboża i produkty zbożowe są podstawą zdrowej diety i powinny stanowić około 40% dziennego pożywienia. Zboża od zawsze stanowiły kluczowy pokarm we wszystkich kulturach. Obok dużej wartości odżywczej (wysoka zawartość białka, fosforu, krzemu, fluoru, wapnia, potasu   i witamin z grupy B) dzięki obecności błonnika mają też działania oczyszczające organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. W zestawie z warzywami, szczególnie zielonymi liściastymi stanowią pełnowartościowe źródło białka. Zwieńczeniem zajęć była wspólna degustacja produktów zbożowych. Dla chętnych osób pogłębienie swojej wiedzy, została przygotowana szkolna gazetka na której znajdują się przepisy na pyszne dania ze zbóż.
Klasy IV a-V a- VI a, V b oraz VI b wzięły udział w integracyjnych warsztatach „Żyj smacznie i zdrowo”. Na początku wszyscy uczniowie rozwiązywali zagadki dotyczące tematyki zdrowego odżywiania. Następnie mieli okazję poznać i utrwalić nazwy witamin i pierwiastków znajdujących się w poszczególnych owocach i warzywach. Na tablicy wieszali i odczytywali ważne dla naszego zdrowia informacje. Po części teoretycznej nastąpiła część praktyczna. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem myli, obierali, kroili owoce i warzywa tworząc własne kompozycje sałatek oraz soków. Najprzyjemniejszą częścią warsztatów była oczywiście degustacja wykonanych dań i napojów. 
22 marca 2017 r. w świetlicy szkolnej przy ul. Książąt Opolskich 21 odbyły się warsztaty integracyjne pt. „Wiosna na talerzu”. Wzięli w nich udział uczniowie klasy III a naszej szkoły oraz uczniowie PSP nr 21 w Opolu. Spotkanie rozpoczęło się od zabaw integracyjnych, następnie w oparciu o piramidę zdrowego żywienia omówiono zasady zdrowej diety. Przypomniano jakie wartości odżywcze znajdują się w wiosennych warzywach i jakie mają one wpływ na nasze zdrowie. Po części teoretycznej odbyła się część praktyczna. Uczniowie wspólnie przygotowali kolorowe kanapki, które smakowały wybornie. Choć za oknem padał deszcz u nas była prawdziwa słoneczna wiosna na talerzu. 
 

Certyfikaty

Gościmy

Odwiedza nas 12 gości oraz 0 użytkowników.

BIP

ePUAP2

 

Ministerstwo Edukacji Narodowej

Copyright © 2017 Zespół Szkół Specjalnych Rights Reserved.