foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Nauczyciel nie może być bezkrytycznym naśladowcą cudzych wzorów i wskazówek, lecz zawsze żywym twórcą.

Zespół Szkół Opole

Przez kilka kwietniowych dni, tematem zajęć w klasie I c  było – „Nasze pożywienie”. Uczniowie podczas zajęć poznawali wielozmysłowo produkty spożywcze takie, jak: pieczywo, mleko, śmietana, masło, jajka, ser, wędlina. Odgadywali ich nazwy oraz wskazywali pochodzenie. Dowiedzieli się, jakie wartości odżywcze mają różne składniki naszej codziennej diety oraz jak często je spożywać. Wykonali pyszne kanapki z dostępnych produktów i uczyli się estetycznie je spożywać. 
Już kolejny raz uczniowie klasy Vb podjęli kulinarne wyzwanie i przyrządzili pyszną pastę jajeczną. Do jej przygotowania użyliśmy: 1 kostkę twarogu półtłustego, jajka, szczypiorek oraz przyprawy. Nasza pasta doskonale komponowała się z wieloziarnistym chlebem. Wiosennego akcentu dodały plasterki pysznej rzodkiewki. Taka kompozycja bardzo dobrze smakuje nie tylko jako śniadanie, ale również jako zdrowa przekąska. Polecamy!
Uczniowie klas Vb i IIIA PdP odbyli wspólne warsztaty kulinarne, podczas których upiekli pyszne i zdrowe ciasteczka. Z płatków owsianych, mąki,  jaj i gorzkiej czekolady, przy miłej współpracy powstały nasze wspaniałe wyroby. Taka pyszna i zdrowa przekąska doda nam energii do spacerów i aktywności, którym sprzyja wiosenna pogoda. 
 
Ten, kto umie się zachować, na sympatię zasługuje.
Dobrze więc pamiętaj słowa: przepraszam, proszę, dziękuję.
 
Trzecia lekcja dobrych manier traktowała o trzech ważnych słowach: czarodziejskim proszę, tajemniczym dziękuję oraz magicznym przepraszam. W każdym z nich drzemie wyjątkowa siła, wszystkie mają niezwykły dar: zjednywania ludzi, wzbudzania w nich życzliwości, otwierania wielu drzwi i dokonywania niezwykłych rzeczy, których istnienia nikt nie zaprzeczy. 
Lekcja rozpoczęła się od odczytania przez Panią Monikę wielce pouczającego wiersza, pt. Przepraszam, proszę, dziękuję. Następnie uczennice gimnazjum: Marta oraz dwie Anny przedstawiły opowiadanie O mądrym szpaku oraz Złote Zasady dotyczące używania Magicznych Słów. Kolejnym punktem imprezy było przedstawienie według pomysłu Pani Agaty, pt. Zaczarowane proszę w wykonaniu nauczycieli naszej szkoły, z wykorzystaniem kukiełek, dla których stroje zaprojektowała oraz w niedzielne popołudnie własnoręcznie uszyła Pani Iza. Następnie Panie Agata i Monika nauczyły uczestników gestów ze słownika Makaton: proszę, przepraszam i dziękuję. Kolejno mama Michała odczytała opowiadanie z cyklu Savoir-vivre dla dzieci z Grzegorzem Kasdepke. Imprezę zakończył konkurs używania słów magicznych, w którym nagrodę stanowiły czekoladowo - malinowe muffiny upieczone podczas przedstawienia przez Panią Monikę. Podsumowaniem lekcji były warsztaty plastyczne przeprowadzone przez Panią Małgorzatę Świech-Tymczyszyn, podczas których uczniowie wykonali plakaty związane z tematem lekcji.

Uczniowie klasy V b przyrządzili pyszne i zdrowe śniadanie. Naszą pracę poprzedziło powtórzenie wiadomości z całego tygodnia na temat zdrowego stylu życia. Przypomnieliśmy sobie również jakie produkty powstają z mleka. Omówiliśmy zasady zachowania się przy stole.  Tak przygotowani, mogliśmy zasiąść do stołu, który sami pięknie nakryliśmy. Przy miłych rozmowach, doskonale spędziliśmy czas, zajadając drugie śniadanie. Doskonale wiemy, że zdrowa dieta i ćwiczenia fizyczne pomagają nam zachować zdrowie i prawidłowo się rozwijać.
 
W dniu 13 listopada 2017 roku odbyły się warsztaty kulinarne, na których uczniowie mieli okazję dowiedzieć się , że słodkie przekąski mogą być nie tylko smaczne ale i zdrowe.  Pyszny i zdrowy chlebek bananowy piekły  pod opieką wychowawców  (K. Janowskiej ,A. Gabryś ) klasy Vc  i VI b. Na początku była okazja do bliższego poznania się uczniów poprzez powitanie z muzyką, tańcem i piosenką. Następnie czytający uczniowie przeczytali oraz zapisali na tablicy magnetycznej składniki potrzebne do wykonania ciasta. Kiedy produkty zostały przygotowane, wszyscy zabrali się do pracy, jedni obierali owoce, inni odmierzali mąkę, roztapiali tłuszcze, a jeszcze inni mieszali. Po kilku minutach ciasto było gotowe i  powędrowało do piekarnika. Po upływie godziny nastąpiła najprzyjemniejsza część warsztatów- degustacja.  Wszystkim zainteresowanym szczególnie uczniom i nauczycielom na diecie bezmlecznej i bezcukrowej udostępniamy przepis. 

        Zobacz przepis       Warsztaty kulinarne-13 listopada 2017

Uczniowie klas I a, II b, III c świętowali aktywnie  „Dzień Jabłka”.  Była to okazja do wielu rozmów o tym smacznym owocu: opisywano jego wygląd, omówiono  wartości odżywcze i  sposoby wykorzystania w kuchni. Druga część poświęcona była  działalności praktycznej – pieczono francuskie ciasteczka z jabłkami. Uczniowie myli, obierali, kroili w kostkę jabłka i w ten sposób przygotowane nadzienie, nakładali na uformowane z ciasta prostokąty, które trafiły do pieca. W oczekiwaniu na smakołyki  uczniowie oddawali się działalności plastycznej. Dekorowali pieczątkami wykonanymi z jabłek, ozdobne słoiki. W końcu przyszedł czas na degustację - ciasteczka były pyszne!  

 

 
Uczniowie klas Vb i IIID udali się na wycieczkę do  Suchego  Boru. Spacerując po lesie, podziwialiśmy piękno przyrody w  jesiennej scenerii. Podczas  wędrówki, ciągle towarzyszyły nam ptaki i wiewiórki. Na koniec naszej wycieczki, postanowiliśmy poćwiczyć na siłowni plenerowej. Dobrze wiemy, że ruch to zdrowie, więc  wszyscy dzielnie próbowali swoich sił na przyrządach gimnastycznych. Z racji tego, że mamy już dużą wprawę, poszło nam bardzo dobrze. To był naprawdę przyjemny  i  aktywny wypoczynek.
Uczniowie biorący udział w projekcie Bon Ton wybrali się na kręgielnię do Szarej Willi. Pobyt w kręgielni dostarczył dzieciom wielu niezapomnianych wrażeń i emocji. Okazał się fantastycznym sposobem aktywności ruchowej, zabawy i nauki innej niż dotychczas. Uczniowie mieli możliwość poznawania sposobów aktywnego spędzania wolnego czasu. Uczyli się kulturalnego zachowania się w miejscach publicznych.

Uczniowie wzięli udział w kolejnym warsztacie w ramach projektu BON TON. Tym razem uczestnicy uczyli się zasad właściwego nakrywania do stołu. Uczestnicy warsztatu zapoznali się z ogólnymi regułami zachowania się przy stole, z zasadami prawidłowego nakrywania stołu, poprawnego siedzenia przy nim, zachowania podczas posiłku.
W części praktycznej dzieci miały za zadanie odtworzyć na brystolach tzw. makiety prawidłowo nakrytego stołu. 

Jesień to czas zbiorów wielu owoców i warzyw. Tematyką zajęć w klasie II b w dniach 09 -27.10.2017r. były właśnie jesienne owoce i warzywa. Uczniowie poznawali ich nazwy i środowisko, w którym rosną. Dowiedzieli się, że są bardzo zdrowe i należy je często spożywać. Wysłuchali wiersza J. Tuwima pt. „Warzywa”, który stał się inspiracją do kulinarnych działań – przygotowania soku z marchwi i sałatki z pomidorów. W związku z tym kolejnym etapem zajęć była wycieczka do sklepu, gdzie uczniowie utrwalali nazwy owoców i warzyw  oraz uczyli się dokonywania zakupów na planowany sok i sałatkę. Zdrowe produkty wykonali wspólnymi siłami w klasie, a degustacja przyniosła im wiele radości. Kto wie może to przyszli kucharze albo dietetycy?

Podczas zajęć uczniowie zapoznali się z zasadami higieny osobistej. Uczestnicy wykazali się ogromną wiedzą z zakresu dbania o higienę osobistą. Potrafili również określić jak stosować zasady higieny w życiu codziennym. Wyjaśniali na czym polega zdrowe żywienie i prowadzenie zdrowego stylu życia. 

 

Kontakt

Certyfikaty

Gościmy

Odwiedza nas 12 gości oraz 0 użytkowników.

BIP

ePUAP2

 

Ministerstwo Edukacji Narodowej

Copyright © 2018 Zespół Szkół Specjalnych Rights Reserved.