foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Nauczyciel nie może być bezkrytycznym naśladowcą cudzych wzorów i wskazówek, lecz zawsze żywym twórcą.

Zespół Szkół Opole

Tym razem w ramach Projektu „Wysportowany i zdrowy” odbyło się  spotkanie rodziców uczniów oraz nauczycieli  ze specjalistą ds. żywienia -  panią Barbarą Krasowską. Ciekawa forma  prezentacji pt. „E – tam – kupuj z głową i dbaj o zdrowie” zachęcała uczestników do dyskusji oraz refleksji na temat naszej codziennej diety. Po wspólnej  analizie  składu wielu produktów spożywczych uznano, że pomimo starań bardzo trudno  ograniczyć ilość  spożywanego cukru. Były też relacje o własnych doświadczeniach żywieniowych i wpływie diety na ogólne samopoczucie. Ideą programu jest poprawa do 2020 roku stanu zdrowia mieszkańców Opolszczyzny, poprzez przeprowadzenie kompleksowej interwencji edukacyjno –zdrowotnej oraz wdrożenie działań zapobiegających nadwadze, otyłości i cukrzycy. 
Zaplanowane zebrania z rodzicami uczniów, tym razem  połączone były z prelekcją dietetyczki na temat zalet zdrowego odżywiania. Uczniowie klas III C i III D gimnazjum wspólnie postanowili umilić te spotkania,  przygotowując w tym dniu rodzicom niespodziankę. Na zajęciach techniki upiekli zdrowe, zbożowe ciasteczka o niskiej zawartości cukru, które były poczęstunkiem w czasie zebrania i pięknie nawiązywały do dietetycznych zaleceń. 
Uczniowie klasy VI b i III B PdP odbyli wspólne warsztaty kulinarne pod nazwą "jesienne  śniadanie". Do przyrządzenia naszego posiłku użyliśmy dwóch rodzajów pieczywa – chleba jaglanego i  żytniego na naturalnym zakwasie oraz:  papryki – czerwonej, żółtej i zielonej, naturalnego masła, zielonego ogórka oraz natki pietruszki i kopru, które pochodziły z ogródka klasy III B PdP.  Pietruszka i papryka to źródło dużej ilości witaminy C, której w okresie jesiennym organizm bardzo potrzebuje. Po takim energetycznym i kolorowym,  jak jesienne liście śniadaniu,  mieliśmy mnóstwo siły na cały dzień. 
Uczniowie klasy IIIb, VIc oraz VId uczestniczyli w warsztatach integracyjnych pt. „Zdrowo i kolorowo na talerzu i w kubku”. Zadaniem zespołów klasowych było przygotowanie soków owocowo-warzywnych. Uczniowie z ogromnym zaangażowaniem podjęli się wykonania powierzonych im zadań. W powietrzu unosił się zapach świeżo obranych jabłek oraz pomarańczy, a na talerzach roiło się od ogórków, soczystych pomidorów oraz szczypiącej w język rzodkiewki.  Efekty 3-godzinnej pracy naszych uczniów zobaczcie sami.
Po raz kolejny uczniowie klasy VI b podjęli  wspólne zmagania, tym razem  kulinarne z klasą III E.  Razem przyrządziliśmy racuchy z jabłkami. Na samym początku dokładnie umyliśmy owoce. Następnie wszyscy zapoznaliśmy się z przepisem i omówiliśmy kolejne czynności. Później zabraliśmy się do pracy. Obraliśmy jabłka, starliśmy na tarce, a później przygotowaliśmy ciasto, które   połączyliśmy  z owocami. Gdy już wszystko zostało wymieszane, mogliśmy zacząć smażenie. Piękne zapachy bardzo nas kusiły, ale musieliśmy uzbroić się w cierpliwość, żeby usmażyć wszystkie placki. Gdy skończyliśmy, nadeszła najprzyjemniejsza pora – degustacja. Nakryliśmy do stołu i już mogliśmy delektować się wyrobem naszej wspólnej pracy. Wszystkim polecamy takie racuchy z jabłkami!
Uczniowie klasy III c i VI b odbyli wspólne warsztaty kulinarne, podczas których przyrządzili zdrowe kanapki. Do produkcji tych smakołyków użyliśmy: chleba na naturalnym zakwasie, prawdziwego masła, twarogu, serka do smarowania pieczywa, sałaty, zielonego ogórka, swojskich jajek i rzodkiewek. Dzięki tej współpracy powstało bogate śniadanie, którym mogliśmy się razem delektować. Po skończonej pracy, były oczywiście wspólne porządki. Wszyscy bardzo dobrze się bawili podczas  pracy w takiej wesołej  gromadzie.
Uczniowie kl. VI b, III C i III E spotkali się na imprezie z okazji DNIA CHŁOPAKA. W myśl hasła „Wspólna praca się opłaca”,  dziewczęta z wszystkich klas  udekorowały  razem stoły, na których znalazły się przygotowane wcześniej smakołyki. To  radosne świętowanie miało także charakter poznawczy -  dodatkową atrakcją była pełna wrażeń relacja z pobytu we Francji  Po tym integrującym spotkaniu  było oczywiście wspólne sprzątanie.
Podczas zajęć z przysposobienia do pracy w zakresie ogrodnictwa, uczniowie klasy  I B PdP postanowili zrobić mus z ogrodowych gruszek. Na początku dokładnie umyliśmy nasze owoce, później je obraliśmy i pokroiliśmy. Następnie garnek pełen pysznych i soczystych owoców powędrował na kuchenkę, gdzie poddaliśmy go obróbce termicznej. Zapachy, które unosiły się w klasie były wspaniałe i przypominały o mijającym lecie. Kiedy gruszki się ugotowały, rozdrobniliśmy je za pomocą blendera. Współpraca się opłaciła, ponieważ, gdy całość ostygła, mogliśmy delektować się pysznym smakiem naszego wspólnego wyrobu. Bardzo się cieszymy, ze natura daje nam tyle dobrych i zdrowych słodyczy. Polecamy mus każdemu, zwłaszcza na jesienne chłody.
Jesienny sezon ogrodowy w pełni. Korzystając z pięknej pogody klasy SPdP wyjechały na swój ogród w DPS w Czarnowąsach. Promując zdrowie i ruch na świeżym powietrzu wykonywaliśmy sporo prac jesiennych związanych z kopaniem ogrodu, wyrywaniem uschniętych części roślin oraz zbieraniem jabłek. Podziwialiśmy również nasze plony. Pięknie urósł seler i drugi rzut fasolki już kwitnie. Bardzo ładnie prezentowała się natka pietruszki ozdobnej, tworząc piękne zielone  bukiety. Nasza praca się opłaca, zwłaszcza, że zupa z naszych ogrodowych warzyw będzie pyszna. Pozdrawiamy i zapraszamy do aktywności !!!! Klasy SPdP.
W myśl hasła „Wspólna praca się opłaca – razem możemy więcej” uczniowie klas III C i III D wybrali się do gospodarstwa wiejskiego w Laskowicach, gdzie  wzięli udział w jesiennych pracach w polu. Zbieranie ziemniaków nie było trudne. Towarzyszyła nam wtedy piękna słoneczna pogoda i dobre humory.  Po zakończonej pracy na wszystkich czekała miła niespodzianka. Gospodarze poczęstowali uczniów  pieczonymi ziemniakami, śląskim kołaczem i domowym kompotem.
Jak zawsze po wakacjach spotkaliśmy się, aby wspólnie ustalić plan działań promujących zdrowie w nowym roku szkolnym.  Wrzesień, to od  25 lat pora na akcję „ Sprzątanie Świata”. Tegoroczna edycja przebiegać będzie pod hasłem „Akcja – segregacja”. Dlatego też uczestnicy spotkania przypomnieli zasady selekcji odpadów i sprawnie  umieścili śmieci w określonych pojemnikach.
Ustalono także, że  nadal zbierać będziemy nakrętki, baterie, miedziaki i elektrośmieci. W atmosferze zabawy przypomnieliśmy, co warunkuje  zdrowy styl życia. Cała społeczność odczytała Manifest  Zdrowia i  złożyła  przyrzeczenie. W roku szkolnym podejmujemy się realizować wszystkie zadania prozdrowotne pod hasłem: „Wspólna praca się opłaca – razem możemy więcej”!!! 

  Pozostałe zdjęcia Apel ekologiczny -14 września 2018 r.

 

Kontakt

Adres e-mail: 
 
sekretariat@zssopole.pl
 

Inspektorem Ochrony Danych Osobowych (IODO)

w Zespole Szkół Specjalnych jest Katarzyna Peca-Stefanowska

 
Adres e-mail sekretariat@zssopole.pl
:

Certyfikaty

Gościmy

Odwiedza nas 23 gości oraz 0 użytkowników.

BIP

ePUAP2

 

Ministerstwo Edukacji Narodowej

Copyright © 2019 Zespół Szkół Specjalnych Rights Reserved.