Dnia 29 marca 2019 roku, uczniowie klas VI b i VII c odbyli wspólne warsztaty kulinarne. Tym razem przyrządzaliśmy pastę jajeczną. Do jej wykonania użyliśmy: świeżych, wiejskich jaj, twarogu, majonezu, przypraw: pieprzu i soli, a także rzeżuchy, kiełków rzodkiewki, świeżego szczypioru i zielonych pędów młodego czosnku. Na początku omówiliśmy rodzaje składników, a także kolejne czynności podczas wykonywania pasty. Degustowaliśmy też rzeżuchę, szczypior, kiełki rzodkiewki i pędy młodego czosnku. Spożywanie tych produktów jest bardzo korzystne dla naszego organizmu, gdyż zawierają bardzo dużo witamin. Po krótkiej pogadance, przystąpiliśmy żwawo do pracy, czego efektem była zdrowa, wiosenna pasta jajeczna. Naszym wyrobem posmarowaliśmy różne rodzaje pieczywa: chleb graham, bułeczki razowe z ziarnami, a także pieczywo pszenne. Następnie mogliśmy przejść do bardzo przyjemnej czynności jaką była konsumpcja naszego wyrobu. Jego smaku nie da się opisać słowami, po prostu trzeba spróbować! Zapraszamy po przepis!