foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Nauczyciel nie może być bezkrytycznym naśladowcą cudzych wzorów i wskazówek, lecz zawsze żywym twórcą.

Zespół Szkół Opole

 

Po wakacyjnej przerwie jesteśmy gotowi na kolejne wyzwania Szkoły Promującej Zdrowie. Priorytetem w tym roku szkolnym będą działania prozdrowotne, realizowane  pod hasłem
„Wspólna praca się opłaca”  
 
Zapraszamy do podejmowania zadań zespołowych, propagujących zdrowy styl życia: aktywność ruchowa, higiena osobista i otoczenia, prawidłowe odżywianie. Taka forma pracy naprawdę przynosi korzyści: wyzwala ciekawe pomysły, skłania do działania, ujawnia talenty, sprzyja nawiązywaniu relacji. Jednym słowem stwarza przyjazny klimat. Pokażmy, jak pięknie potrafimy współpracować i zdrową atmosferę w naszym Siedlisku budować! 
 
Uczniowie klasy III b w ramach OTWARYCH DRZWI  ZSS w Opolu przyrządzili zdrowe kanapki. Do wykonania wiosennych kanapek użyliśmy: chleba na naturalnym zakwasie, prawdziwego masła, żółtego sera, twarogu, sałaty, pomidorów, papryki, cebuli, szczypiorku, zielonego ogórka, rzodkiewek    i swojskich jajek. Wspólnie z wychowawcą i pomocą przygotowaliśmy bogate śniadanie w witaminy, którym mogliśmy się razem delektować w milej atmosferze. 
 
Uczniowie klas I B SPdP i VI b spotkali się na warsztatach kulinarnych. Tym razem pielęgnowaliśmy tradycje związane z obchodami tłustego czwartku. Podczas naszych wspólnych działań, wykonaliśmy oponki. Do przepisu potrzebowaliśmy: mąkę, cukier, jaja, twaróg i sodę oczyszczoną. Musieliśmy dokładnie odmierzyć ilość składników, dlatego korzystaliśmy między innymi z wagi kuchennej. Gdy ciasto było gotowe, mogliśmy wycinać kółeczka. Podczas smażenia wyrobów, piękny zapach unosił się po całej szkole, zachęcając innych do odwiedzenia naszej klasy. W efekcie te wyjątkowe specjały bardzo smakowały  nie tylko nam, ale także  niespodziewanym Gościom.
Uczniowie klasy VId oraz III SPdP brali udział w zajęciach profilaktycznych poświęconych higienie jamy ustnej. Spotkanie rozpoczęło się od wysłuchania krótkiego opowiadania o Kubie, który zapomniał o codziennym myciu zębów. Dyskusja, która wywiązała się po wysłuchaniu tekstu miała na celu przypomnieć o zasadach prawidłowego dbania o uzębienie oraz zwrócić uwagę na jakość spożywanych potraw i przekąsek. W części praktycznej uczniowie mieli za zadanie ułożyć historyjkę obrazkową pt. „Wizyta u dentysty” oraz wykonać rysunek pt. „Moje zdrowe zęby”. Na koniec spotkania wszyscy udali się do szkolnej łazienki, by móc „w praktyce” zastosować omówione zasady szczotkowania ząbków. 
Jak co roku w okresie przedświątecznym szkolny wolontariat wkroczył do akcji, o czym poinformowała nas na apelu, pani pedagog Agata Gamroth. Dowiedzieliśmy się na czym polega wsparcie i do kogo jest adresowane. Spróbowaliśmy wspólnie zapełnić kosz określonymi  produktami, aby wiedzieć , co tak naprawdę jest potrzebne. Przypomniano także o trwającej cały rok szkolny akcji  „Gorączka złota” oraz o Projekcie „Bezpieczna droga – ogólnopolska kampania profilaktyczna”. Szkolna akcja wolontaryjna trwać będzie od 3 – 14 grudnia 2018 r. Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy do udziału.
29 listopada 2018 roku uczniowie klasy VId wraz ze swoimi rodzicami brali udział w warsztatach kulinarnych pt. „Boskie zapachy w kuchni”. W trakcie zajęć uczestnicy mieli za zadanie wykonać zdrowe i kolorowe przekąski. Pracę rozpoczęto od dokładnego zapoznania się ze zdrowymi produktami spożywczymi oraz przygotowanymi przepisami kulinarnymi. Po prawie 30 minutach dyskusji podjęto decyzję o pieczeniu „Fit-ciasteczek” i „Lekkiej pizzy”. Z ogromnym zaangażowaniem wszyscy przystąpili do pracy. Część uczniów zajęła się wykonaniem ciastek, pozostali wspólnie z rodzicami kroili warzywa na pizzę. Pani Magda – mama Michała razem ze swoim synem przygotowała ciasto na pizzę według sekretnego przepisu. 
Po prawie 3 godzinnej pracy z dostępnych składników, pozbawionych cukru i soli nasi kucharze wyczarowali bezcukrowe ciasteczka i zdrową pizzę. Efekty ich pracy zobaczcie sami.
W dniach 13-14 listopada 2018 roku w świetlicy przy ul. Książąt Opolskich 21 oraz Jana Bytnara „Rudego” 7  odbyły się warsztaty pt.  „Mleczna Kraina”. Uczniowie dowiedzieli się: jak ważne jest spożywanie produktów mlecznych, czym jest nabiał, skąd pochodzi mleko oraz mieli okazję do degustacji różnych  produktów mlecznych (niektórzy przezwyciężyli nawet niechęć do ich spożycia). Ponadto wzbogacili swoją wiedzę o nowe pojęcia i poznali  rolę wapnia i witaminy D w budowaniu mocnych i zdrowych kości. Podsumowaniem warsztatów była prezentacja w czasie  której dzieci miały okazję obserwować zwierzęta dające mleko oraz zapoznać się z procesem powstawania masła i sera.  Patrycja Rum
 

Dnia 30.10.18r. w świetlicy szklonej przy ul. Książąt Opolskich odbyły się integracyjne warsztaty prozdrowotne pod hasłem „Witaminowe abecadło”. W zajęciach wzięli udział uczniowie klasy VI c oraz uczniowie Szkoły Podstawowej nr 21 w Opolu. Celem spotkania była promocja zdrowej żywności oraz uświadomienie roli warzyw i owoców w naszym życiu. W pierwszej części spotkania uczniowie aktywnie uczestniczyli w zajęciach ruchowych do znanych i lubianych przez dzieci utworów muzycznych. Następnie, nasi uczniowie oraz zaproszeni goście, zapoznali się z zasadami zdrowego odżywiania i znaczeniem witamin w organizmie człowieka. Główną część warsztatów stanowiło przygotowanie surówki marchewkowo-jabłkowej oraz najbardziej oczekiwana część zajęć, czyli degustacja. Surówka była przeeeeepyszna i oczywiście zdrowa! Dziękujemy nauczycielom i uczniom Szkoły Podstawowej nr 21 za przybycie i zaangażowanie. Mamy nadzieję na dalszą współpracę. 

Tym razem Szkolny Klub Podróżnika zgromadził dużą grupę osób, zaciekawionych  afrykańskimi klimatami. Swoją prezentację o pobycie w Tunezji przedstawił Damian. Ta wspólna „podróż” pokazała, że oprócz wypoczynku zawsze warto podziwiać  zabytki, poznawać kulturę i historię odwiedzanego kraju , a także skorzystać z proponowanych lokalnych atrakcji. Nie zabrakło także pamiątek z wycieczki,  które Damian pięknie zaprezentował. Ten wyjazd w gronie przyjaciół obfitował także w przygody i sportowe wyzwania, którym nasz Bohater bez trudu sprostał. Wrażeń była moc, więc  publiczność zadawała różne  pytania. Występ nagrodzony został gromkimi brawami.   

Dnia 23 października  2018 w świetlicy przy ul. Bytnara 7 odbyły się kulinarne warsztaty pod hasłem „Jesienna sałatka”. Uczniowie klasy VII c i  IB PDP przygotowywali smaczne i zdrowe sałatki owocowe oraz owocowo - warzywne. Praca przebiegała sprawnie i z wielkim zaangażowaniem a własnoręcznie wykonane sałatki smakowały wybornie.

Tym razem w ramach Projektu „Wysportowany i zdrowy” odbyło się  spotkanie rodziców uczniów oraz nauczycieli  ze specjalistą ds. żywienia -  panią Barbarą Krasowską. Ciekawa forma  prezentacji pt. „E – tam – kupuj z głową i dbaj o zdrowie” zachęcała uczestników do dyskusji oraz refleksji na temat naszej codziennej diety. Po wspólnej  analizie  składu wielu produktów spożywczych uznano, że pomimo starań bardzo trudno  ograniczyć ilość  spożywanego cukru. Były też relacje o własnych doświadczeniach żywieniowych i wpływie diety na ogólne samopoczucie. Ideą programu jest poprawa do 2020 roku stanu zdrowia mieszkańców Opolszczyzny, poprzez przeprowadzenie kompleksowej interwencji edukacyjno –zdrowotnej oraz wdrożenie działań zapobiegających nadwadze, otyłości i cukrzycy. 
Zaplanowane zebrania z rodzicami uczniów, tym razem  połączone były z prelekcją dietetyczki na temat zalet zdrowego odżywiania. Uczniowie klas III C i III D gimnazjum wspólnie postanowili umilić te spotkania,  przygotowując w tym dniu rodzicom niespodziankę. Na zajęciach techniki upiekli zdrowe, zbożowe ciasteczka o niskiej zawartości cukru, które były poczęstunkiem w czasie zebrania i pięknie nawiązywały do dietetycznych zaleceń. 

 

Kontakt

Certyfikaty

Gościmy

Odwiedza nas 13 gości oraz 0 użytkowników.

BIP

ePUAP2

 

Ministerstwo Edukacji Narodowej

Copyright © 2019 Zespół Szkół Specjalnych Rights Reserved.