foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Nauczyciel nie może być bezkrytycznym naśladowcą cudzych wzorów i wskazówek, lecz zawsze żywym twórcą.

Zespół Szkół Opole

 

Po wakacyjnej przerwie jesteśmy gotowi na kolejne wyzwania Szkoły Promującej Zdrowie. Priorytetem w tym roku szkolnym będą działania prozdrowotne, realizowane  pod hasłem
„Wspólna praca się opłaca”  
 
Zapraszamy do podejmowania zadań zespołowych, propagujących zdrowy styl życia: aktywność ruchowa, higiena osobista i otoczenia, prawidłowe odżywianie. Taka forma pracy naprawdę przynosi korzyści: wyzwala ciekawe pomysły, skłania do działania, ujawnia talenty, sprzyja nawiązywaniu relacji. Jednym słowem stwarza przyjazny klimat. Pokażmy, jak pięknie potrafimy współpracować i zdrową atmosferę w naszym Siedlisku budować! 
 
W  Klubie Podróżnika „Globus” wystąpił Piotr, który zaprosił nas na spotkanie z cyklu „Poznaj swój Kraj”. Zdecydował się zaprezentować swoje rodzinne miasto – Ozimek. Kolorowe ilustracje zabytków (most żelazny, kościoły), warte odwiedzenia miejsca kultury (muzeum hutnictwa, sekcje w domu kultury), możliwości realizacji różnych form aktywności fizycznej (siłownie, spływ kajakowy, kręgielnia, rowery, spacery, piłka nożna) oraz smakowite punkty gastronomiczne zrobiły na nas duże wrażenie i zachęciły  do odwiedzenia miasta.  W trakcie pokazu Piotr omawiał zdjęcia i udzielał  odpowiedzi na pytania. Występ wszystkim bardzo się podobał i został nagrodzony gromkimi brawami. Dodatkową atrakcją tego spotkania była galeria zdjęć Ozimka, widokówki oraz lokalna gazeta „Wiadomości Ozimskie”. Spotkanie to pokazało, jak piękna jest Opolszczyzna. 

    Zobacz pozostałe zdjęcia   Opolskie klimaty – Ozimek -7 grudnia 2018 r.

Jak co roku w okresie przedświątecznym szkolny wolontariat wkroczył do akcji, o czym poinformowała nas na apelu, pani pedagog Agata Gamroth. Dowiedzieliśmy się na czym polega wsparcie i do kogo jest adresowane. Spróbowaliśmy wspólnie zapełnić kosz określonymi  produktami, aby wiedzieć , co tak naprawdę jest potrzebne. Przypomniano także o trwającej cały rok szkolny akcji  „Gorączka złota” oraz o Projekcie „Bezpieczna droga – ogólnopolska kampania profilaktyczna”. Szkolna akcja wolontaryjna trwać będzie od 3 – 14 grudnia 2018 r. Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy do udziału.
29 listopada 2018 roku uczniowie klasy VId wraz ze swoimi rodzicami brali udział w warsztatach kulinarnych pt. „Boskie zapachy w kuchni”. W trakcie zajęć uczestnicy mieli za zadanie wykonać zdrowe i kolorowe przekąski. Pracę rozpoczęto od dokładnego zapoznania się ze zdrowymi produktami spożywczymi oraz przygotowanymi przepisami kulinarnymi. Po prawie 30 minutach dyskusji podjęto decyzję o pieczeniu „Fit-ciasteczek” i „Lekkiej pizzy”. Z ogromnym zaangażowaniem wszyscy przystąpili do pracy. Część uczniów zajęła się wykonaniem ciastek, pozostali wspólnie z rodzicami kroili warzywa na pizzę. Pani Magda – mama Michała razem ze swoim synem przygotowała ciasto na pizzę według sekretnego przepisu. 
Po prawie 3 godzinnej pracy z dostępnych składników, pozbawionych cukru i soli nasi kucharze wyczarowali bezcukrowe ciasteczka i zdrową pizzę. Efekty ich pracy zobaczcie sami.
Gościem Klubu Podróżnika był tym razem Andrzej, który w ramach cyklu spotkań „Poznajemy Świat” opowiedział nam o swojej pasji, czyli co go w Egipcie interesuje. Publiczność jak zwykle dopisała. Przy dźwiękach nastrojowej, egipskiej muzyki obejrzeliśmy ciekawą prezentację o historii i kulturze Egiptu. Były też egipskie: wynalazki, smakołyki, stroje, muzyka, a także historia biblijna o Mojżeszu. Dowiedzieliśmy się też, jak zaplanować podróż – jakie są możliwości wyjazdu i ile to kosztuje. Zwyczajowo, bohater spotkania zaprosił do podziwiana przygotowanej ekspozycji pamiątek z Egiptu. Występ Andrzeja został doceniony – kolega Damian podziękował mu za piękną opowieść i wręczył album o Egipcie. Życzyliśmy Andrzejowi spełnienia marzeń – udanego wyjazdu do Egiptu. Na zakończenie sprawdziliśmy znajomość flag „odwiedzanych” dotychczas krajów i bardzo dobrze zdaliśmy ten egzamin.

    Zobacz pozostałe zdjęcia   Podróżnicze marzenia - 16 listopada 2018 r.

W dniach 13-14 listopada 2018 roku w świetlicy przy ul. Książąt Opolskich 21 oraz Jana Bytnara „Rudego” 7  odbyły się warsztaty pt.  „Mleczna Kraina”. Uczniowie dowiedzieli się: jak ważne jest spożywanie produktów mlecznych, czym jest nabiał, skąd pochodzi mleko oraz mieli okazję do degustacji różnych  produktów mlecznych (niektórzy przezwyciężyli nawet niechęć do ich spożycia). Ponadto wzbogacili swoją wiedzę o nowe pojęcia i poznali  rolę wapnia i witaminy D w budowaniu mocnych i zdrowych kości. Podsumowaniem warsztatów była prezentacja w czasie  której dzieci miały okazję obserwować zwierzęta dające mleko oraz zapoznać się z procesem powstawania masła i sera.  Patrycja Rum
 
Tym razem Szkolny Klub Podróżnika zgromadził dużą grupę osób, zaciekawionych  afrykańskimi klimatami. Swoją prezentację o pobycie w Tunezji przedstawił Damian. Ta wspólna „podróż” pokazała, że oprócz wypoczynku zawsze warto podziwiać  zabytki, poznawać kulturę i historię odwiedzanego kraju , a także skorzystać z proponowanych lokalnych atrakcji. Nie zabrakło także pamiątek z wycieczki,  które Damian pięknie zaprezentował. Ten wyjazd w gronie przyjaciół obfitował także w przygody i sportowe wyzwania, którym nasz Bohater bez trudu sprostał. Wrażeń była moc, więc  publiczność zadawała różne  pytania. Występ nagrodzony został gromkimi brawami.   
Tym razem w ramach Projektu „Wysportowany i zdrowy” odbyło się  spotkanie rodziców uczniów oraz nauczycieli  ze specjalistą ds. żywienia -  panią Barbarą Krasowską. Ciekawa forma  prezentacji pt. „E – tam – kupuj z głową i dbaj o zdrowie” zachęcała uczestników do dyskusji oraz refleksji na temat naszej codziennej diety. Po wspólnej  analizie  składu wielu produktów spożywczych uznano, że pomimo starań bardzo trudno  ograniczyć ilość  spożywanego cukru. Były też relacje o własnych doświadczeniach żywieniowych i wpływie diety na ogólne samopoczucie. Ideą programu jest poprawa do 2020 roku stanu zdrowia mieszkańców Opolszczyzny, poprzez przeprowadzenie kompleksowej interwencji edukacyjno –zdrowotnej oraz wdrożenie działań zapobiegających nadwadze, otyłości i cukrzycy. 
Zaplanowane zebrania z rodzicami uczniów, tym razem  połączone były z prelekcją dietetyczki na temat zalet zdrowego odżywiania. Uczniowie klas III C i III D gimnazjum wspólnie postanowili umilić te spotkania,  przygotowując w tym dniu rodzicom niespodziankę. Na zajęciach techniki upiekli zdrowe, zbożowe ciasteczka o niskiej zawartości cukru, które były poczęstunkiem w czasie zebrania i pięknie nawiązywały do dietetycznych zaleceń. 
Uczniowie klasy VI b i III B PdP odbyli wspólne warsztaty kulinarne pod nazwą "jesienne  śniadanie". Do przyrządzenia naszego posiłku użyliśmy dwóch rodzajów pieczywa – chleba jaglanego i  żytniego na naturalnym zakwasie oraz:  papryki – czerwonej, żółtej i zielonej, naturalnego masła, zielonego ogórka oraz natki pietruszki i kopru, które pochodziły z ogródka klasy III B PdP.  Pietruszka i papryka to źródło dużej ilości witaminy C, której w okresie jesiennym organizm bardzo potrzebuje. Po takim energetycznym i kolorowym,  jak jesienne liście śniadaniu,  mieliśmy mnóstwo siły na cały dzień. 
Uczniowie klasy IIIb, VIc oraz VId uczestniczyli w warsztatach integracyjnych pt. „Zdrowo i kolorowo na talerzu i w kubku”. Zadaniem zespołów klasowych było przygotowanie soków owocowo-warzywnych. Uczniowie z ogromnym zaangażowaniem podjęli się wykonania powierzonych im zadań. W powietrzu unosił się zapach świeżo obranych jabłek oraz pomarańczy, a na talerzach roiło się od ogórków, soczystych pomidorów oraz szczypiącej w język rzodkiewki.  Efekty 3-godzinnej pracy naszych uczniów zobaczcie sami.
Po raz kolejny uczniowie klasy VI b podjęli  wspólne zmagania, tym razem  kulinarne z klasą III E.  Razem przyrządziliśmy racuchy z jabłkami. Na samym początku dokładnie umyliśmy owoce. Następnie wszyscy zapoznaliśmy się z przepisem i omówiliśmy kolejne czynności. Później zabraliśmy się do pracy. Obraliśmy jabłka, starliśmy na tarce, a później przygotowaliśmy ciasto, które   połączyliśmy  z owocami. Gdy już wszystko zostało wymieszane, mogliśmy zacząć smażenie. Piękne zapachy bardzo nas kusiły, ale musieliśmy uzbroić się w cierpliwość, żeby usmażyć wszystkie placki. Gdy skończyliśmy, nadeszła najprzyjemniejsza pora – degustacja. Nakryliśmy do stołu i już mogliśmy delektować się wyrobem naszej wspólnej pracy. Wszystkim polecamy takie racuchy z jabłkami!

 

Kontakt

Certyfikaty

Gościmy

Odwiedza nas 57 gości oraz 0 użytkowników.

BIP

ePUAP2

 

Ministerstwo Edukacji Narodowej

Copyright © 2018 Zespół Szkół Specjalnych Rights Reserved.