foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Nauczyciel nie może być bezkrytycznym naśladowcą cudzych wzorów i wskazówek, lecz zawsze żywym twórcą.

Zespół Szkół Opole

 

Po wakacyjnej przerwie jesteśmy gotowi na kolejne wyzwania Szkoły Promującej Zdrowie. Priorytetem w tym roku szkolnym będą działania prozdrowotne, realizowane  pod hasłem
„Wspólna praca się opłaca”  
 
Zapraszamy do podejmowania zadań zespołowych, propagujących zdrowy styl życia: aktywność ruchowa, higiena osobista i otoczenia, prawidłowe odżywianie. Taka forma pracy naprawdę przynosi korzyści: wyzwala ciekawe pomysły, skłania do działania, ujawnia talenty, sprzyja nawiązywaniu relacji. Jednym słowem stwarza przyjazny klimat. Pokażmy, jak pięknie potrafimy współpracować i zdrową atmosferę w naszym Siedlisku budować! 
 
Dzień Dziecka to doskonała okazja, by razem i zdrowo świętować . Razem bo dzieci, rodzice i pracownicy szkoły, a zdrowo, bo dietetycznie i sportowo.  31 maja 2019 r. już po raz kolejny odbył się  w szkole przy ulicy Bytnara „Rudego” Festyn Rodzinny. W programie imprezy  znalazły się różne atrakcje: warsztaty kulinarne, poczęstunek, balonowe cuda, loteria fantowa, wyścigi na wesoło, gra terenowa, pokaz tańca oraz dyskoteka. Festynowe hasła żywiołowe, odnalezione podczas gry to ogień i woda. Pogoda i humory dopisały, a werwy do działania też nikomu nie brakowało. Zwieńczeniem imprezy było losowanie nagród głównych oraz wspólna fotografia i dyskoteka.   
Dnia 29 marca 2019 roku, uczniowie klas VI b i VII c odbyli wspólne warsztaty kulinarne. Tym razem przyrządzaliśmy pastę jajeczną. Do jej wykonania użyliśmy: świeżych, wiejskich jaj, twarogu, majonezu, przypraw: pieprzu i soli, a także rzeżuchy, kiełków rzodkiewki, świeżego szczypioru i zielonych pędów młodego czosnku. Na początku omówiliśmy rodzaje składników, a także kolejne czynności podczas wykonywania pasty. Degustowaliśmy też rzeżuchę, szczypior, kiełki rzodkiewki i pędy młodego czosnku. Spożywanie tych produktów jest bardzo korzystne dla naszego organizmu, gdyż zawierają bardzo dużo witamin. Po krótkiej pogadance, przystąpiliśmy żwawo do pracy, czego efektem była zdrowa, wiosenna pasta jajeczna. Naszym wyrobem posmarowaliśmy różne rodzaje pieczywa: chleb graham, bułeczki razowe z ziarnami, a także pieczywo pszenne. Następnie mogliśmy przejść do bardzo przyjemnej czynności jaką była konsumpcja naszego wyrobu. Jego smaku nie da się opisać słowami, po prostu trzeba spróbować! Zapraszamy po przepis!
Chociaż tematyka segregowania odpadów nie jest nam obca, chętnie i bardzo aktywnie uczestniczyliśmy w warsztatach ekologicznych, które realizowane są w placówkach oświatowych przez Wydział Gospodarki Odpadami Komunalnymi Urzędu Miasta Opola, w ramach projektu „Wspólna akcja – segregacja”. Ciekawe formy prezentacji: stroje, film, koło fortuny, konkurs, możliwość praktycznego działania, były doskonałą okazją do przypomnienia i utrwalenia zasad prawidłowej segregacji odpadów komunalnych. Tematem przewodnim było wprowadzenie niebieskiego pojemnika, przeznaczonego na  odpady z papieru i tektury. Ponieważ wszyscy uczestnicy spotkania wykazali się znajomością zagadnienia i zdali test recyclingowy, otrzymali na koniec atrakcyjne gadżety i nagrody.
Uczniowie klasy III b w ramach OTWARYCH DRZWI  ZSS w Opolu przyrządzili zdrowe kanapki. Do wykonania wiosennych kanapek użyliśmy: chleba na naturalnym zakwasie, prawdziwego masła, żółtego sera, twarogu, sałaty, pomidorów, papryki, cebuli, szczypiorku, zielonego ogórka, rzodkiewek    i swojskich jajek. Wspólnie z wychowawcą i pomocą przygotowaliśmy bogate śniadanie w witaminy, którym mogliśmy się razem delektować w milej atmosferze. 
 
Uczniowie klas I B SPdP i VI b spotkali się na warsztatach kulinarnych. Tym razem pielęgnowaliśmy tradycje związane z obchodami tłustego czwartku. Podczas naszych wspólnych działań, wykonaliśmy oponki. Do przepisu potrzebowaliśmy: mąkę, cukier, jaja, twaróg i sodę oczyszczoną. Musieliśmy dokładnie odmierzyć ilość składników, dlatego korzystaliśmy między innymi z wagi kuchennej. Gdy ciasto było gotowe, mogliśmy wycinać kółeczka. Podczas smażenia wyrobów, piękny zapach unosił się po całej szkole, zachęcając innych do odwiedzenia naszej klasy. W efekcie te wyjątkowe specjały bardzo smakowały  nie tylko nam, ale także  niespodziewanym Gościom.
Uczniowie klasy VId oraz III SPdP brali udział w zajęciach profilaktycznych poświęconych higienie jamy ustnej. Spotkanie rozpoczęło się od wysłuchania krótkiego opowiadania o Kubie, który zapomniał o codziennym myciu zębów. Dyskusja, która wywiązała się po wysłuchaniu tekstu miała na celu przypomnieć o zasadach prawidłowego dbania o uzębienie oraz zwrócić uwagę na jakość spożywanych potraw i przekąsek. W części praktycznej uczniowie mieli za zadanie ułożyć historyjkę obrazkową pt. „Wizyta u dentysty” oraz wykonać rysunek pt. „Moje zdrowe zęby”. Na koniec spotkania wszyscy udali się do szkolnej łazienki, by móc „w praktyce” zastosować omówione zasady szczotkowania ząbków. 
Jak co roku w okresie przedświątecznym szkolny wolontariat wkroczył do akcji, o czym poinformowała nas na apelu, pani pedagog Agata Gamroth. Dowiedzieliśmy się na czym polega wsparcie i do kogo jest adresowane. Spróbowaliśmy wspólnie zapełnić kosz określonymi  produktami, aby wiedzieć , co tak naprawdę jest potrzebne. Przypomniano także o trwającej cały rok szkolny akcji  „Gorączka złota” oraz o Projekcie „Bezpieczna droga – ogólnopolska kampania profilaktyczna”. Szkolna akcja wolontaryjna trwać będzie od 3 – 14 grudnia 2018 r. Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy do udziału.
29 listopada 2018 roku uczniowie klasy VId wraz ze swoimi rodzicami brali udział w warsztatach kulinarnych pt. „Boskie zapachy w kuchni”. W trakcie zajęć uczestnicy mieli za zadanie wykonać zdrowe i kolorowe przekąski. Pracę rozpoczęto od dokładnego zapoznania się ze zdrowymi produktami spożywczymi oraz przygotowanymi przepisami kulinarnymi. Po prawie 30 minutach dyskusji podjęto decyzję o pieczeniu „Fit-ciasteczek” i „Lekkiej pizzy”. Z ogromnym zaangażowaniem wszyscy przystąpili do pracy. Część uczniów zajęła się wykonaniem ciastek, pozostali wspólnie z rodzicami kroili warzywa na pizzę. Pani Magda – mama Michała razem ze swoim synem przygotowała ciasto na pizzę według sekretnego przepisu. 
Po prawie 3 godzinnej pracy z dostępnych składników, pozbawionych cukru i soli nasi kucharze wyczarowali bezcukrowe ciasteczka i zdrową pizzę. Efekty ich pracy zobaczcie sami.
W dniach 13-14 listopada 2018 roku w świetlicy przy ul. Książąt Opolskich 21 oraz Jana Bytnara „Rudego” 7  odbyły się warsztaty pt.  „Mleczna Kraina”. Uczniowie dowiedzieli się: jak ważne jest spożywanie produktów mlecznych, czym jest nabiał, skąd pochodzi mleko oraz mieli okazję do degustacji różnych  produktów mlecznych (niektórzy przezwyciężyli nawet niechęć do ich spożycia). Ponadto wzbogacili swoją wiedzę o nowe pojęcia i poznali  rolę wapnia i witaminy D w budowaniu mocnych i zdrowych kości. Podsumowaniem warsztatów była prezentacja w czasie  której dzieci miały okazję obserwować zwierzęta dające mleko oraz zapoznać się z procesem powstawania masła i sera.  Patrycja Rum
 

Dnia 30.10.18r. w świetlicy szklonej przy ul. Książąt Opolskich odbyły się integracyjne warsztaty prozdrowotne pod hasłem „Witaminowe abecadło”. W zajęciach wzięli udział uczniowie klasy VI c oraz uczniowie Szkoły Podstawowej nr 21 w Opolu. Celem spotkania była promocja zdrowej żywności oraz uświadomienie roli warzyw i owoców w naszym życiu. W pierwszej części spotkania uczniowie aktywnie uczestniczyli w zajęciach ruchowych do znanych i lubianych przez dzieci utworów muzycznych. Następnie, nasi uczniowie oraz zaproszeni goście, zapoznali się z zasadami zdrowego odżywiania i znaczeniem witamin w organizmie człowieka. Główną część warsztatów stanowiło przygotowanie surówki marchewkowo-jabłkowej oraz najbardziej oczekiwana część zajęć, czyli degustacja. Surówka była przeeeeepyszna i oczywiście zdrowa! Dziękujemy nauczycielom i uczniom Szkoły Podstawowej nr 21 za przybycie i zaangażowanie. Mamy nadzieję na dalszą współpracę. 

Dnia 23 października  2018 w świetlicy przy ul. Bytnara 7 odbyły się kulinarne warsztaty pod hasłem „Jesienna sałatka”. Uczniowie klasy VII c i  IB PDP przygotowywali smaczne i zdrowe sałatki owocowe oraz owocowo - warzywne. Praca przebiegała sprawnie i z wielkim zaangażowaniem a własnoręcznie wykonane sałatki smakowały wybornie.

 

Kontakt

 

Inspektorem Ochrony Danych Osobowych (IODO)

w Zespole Szkół Specjalnych jest Katarzyna Peca-Stefanowska

Adres e-mail awaryjny zssopole@gmail.com
 

Certyfikaty

Gościmy

Odwiedza nas 21 gości oraz 0 użytkowników.

BIP

ePUAP2

 

Ministerstwo Edukacji Narodowej

Copyright © 2019 Zespół Szkół Specjalnych Rights Reserved.